Yeşil mercimekli kesme çorbası nasıl yapılır?

Lezzetli ve besleyici bir Anadolu klasiği olan yeşil mercimekli kesme çorbası, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak nefis bir seçenek. Hem mercimeğin besleyiciliğini hem de ev yapımı kesme hamurunun eşsiz dokusunu bir arada sunan bu çorba, aile sofralarını şenlendirecek pratik bir tarif.

26 Kasım 2025

Yeşil Mercimekli Kesme Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 1 adet havuç (küp doğranmış)
  • 1 adet patates (küp doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 6-7 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım demet maydanoz (doğranmış)

Kesme Hamuru İçin:


  • 1 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Su (gerektiği kadar)

Yapılışı:

1. Mercimek Hazırlığı:

  • Yeşil mercimeği yıkayıp süzün. Derin bir tencereye alarak üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyip haşlayın. Haşlandıktan sonra süzün ve kenara alın.

2. Sebzeleri Kavurma:

  • Tencerede tereyağını eritin. Küp doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ilave edip 1-2 dakika kavurun.
  • Havuç ve patatesi ekleyip sebzeler yumuşayana kadar kavurmaya devam edin.

3. Çorbayı Pişirme:

  • Haşlanmış mercimeği tencereye ekleyin. Üzerine sıcak su veya et suyunu ilave edin.
  • Tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.

4. Kesme Hamuru Hazırlama:

  • Bir kasede un, yumurta ve tuzu karıştırın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar azar azar su ekleyin.
  • Hamuru 10 dakika dinlendirin, ardından merdane ile ince bir şekilde açın.
  • Açılan hamuru küçük kareler veya baklava dilimi şeklinde kesin.

5. Kesmeleri Ekleyip Pişirme:

  • Kesme hamurlarını kaynayan çorbaya ekleyin ve 8-10 dakika daha pişirin. Hamurlar yumuşayıp çorba kıvam alana kadar pişirin.

6. Servis:

  • Çorbayı ocaktan almadan önce doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın.
  • Sıcak olarak servis yapın, dilerseniz üzerine limon sıkabilirsiniz.

İpuçları:

  • Mercimekleri önceden haşlayarak çorbanın daha kıvamlı olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kesme hamurunu ince açarsanız daha çabuk pişer.
  • Çorbayı daha besleyici yapmak için tavuk suyu kullanabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;