Yeşil mercimek ve mantı ile yapılan çorba nasıl hazırlanır?

Lezzetli ve besleyici bir çorba arayanlar için pratik bir tarif: yeşil mercimek ve mantı birleşimiyle hem doyurucu hem de vitamin deposu bir lezzet. Malzemelerin uyumunu ve pişirme sürecindeki püf noktaları keşfederek evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bu çorba, özellikle soğuk günler için ideal bir seçenek sunuyor.

26 Kasım 2025

Yeşil Mercimek ve Mantı Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı mantı (hazır veya ev yapımı)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 6-7 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 tatlı kaşığı nane (servis için)
  • 1 limon (servis için)

Hazırlık Aşamaları:


  • Yeşil mercimeği yıkayıp, 30 dakika kadar ılık suda bekletin. Bu, pişme süresini kısaltacaktır.
  • Soğanı ince ince doğrayın. Havuç ve patatesi küp küp doğrayarak hazırlayın.

Pişirme Süreci:

  • Bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve ısıtın. Doğranmış soğanı ekleyip, pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip, 1-2 dakika daha kavurun, kokusu çıkana kadar karıştırın.
  • Süzdüğünüz yeşil mercimeği, doğranmış havuç ve patatesi tencereye ekleyin. 2-3 dakika hep birlikte kavurun.
  • Sıcak suyu veya et suyunu tencereye ekleyin. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edip, karıştırın.
  • Kaynamaya başlayınca, ocağın ateşini kısık seviyeye getirin ve mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  • Mantıyı ekleyin ve mantılar pişene kadar (genellikle 8-10 dakika) pişirmeye devam edin. Mantılar şişip yüzeye çıkacaktır.
  • Çorbanın kıvamını kontrol edin; gerekirse biraz daha sıcak su ekleyip, bir taşım daha kaynatın.

Servis Önerisi:

  • Çorbayı sıcak servis yapın. Üzerine nane serpiştirip, yanında limon dilimleri ile sunun. İsterseniz bir kaşık yoğurt ekleyerek de servis edebilirsiniz.

İpuçları:

  • Mantıyı çok erken eklerseniz dağılabilir, bu yüzden mercimekler yumuşadıktan sonra ekleyin.
  • Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
  • Vejetaryen bir seçenek için, et suyu yerine sadece sıcak su kullanabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;