Unlu Domatesli Şehriye Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan (küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
- 1 adet domates (rendelenmiş veya küp doğranmış)
- Yarım su bardağı şehriye
- Tuz, karabiber, kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Limon suyu (servis için)
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını alıp, orta ateşte ısıtın.
- Küp doğranmış soğanı ekleyip, yumuşayıncaya kadar kavurun.
- Domates salçasını ilave edip, 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Unu ekleyip, kokusu çıkana ve hafif renk alana kadar kavurun, karıştırarak yanmasını önleyin.
- Rendelenmiş domatesi tencereye ekleyip, 2-3 dakika daha pişirin.
- Sıcak su veya tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin.
- Şehriyeyi ekleyip, kaynamaya bırakın.
- Çorba kaynayınca ocağın ateşini kısın, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyip, şehriyeler yumuşayana kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
- Son olarak kuru naneyi ekleyip, bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın.
- Servis yaparken üzerine limon suyu sıkabilirsiniz.
İpuçları:
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Tavuk suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
- Şehriyelerin fazla pişmemesi için son 10 dakikada ekleyin.
- İsteğe bağlı olarak, servis sırasında ince kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.
|