Terbiyeli tandır çorbası nasıl yapılır, tarifini verir misin?
Kemikli kuzu etinin derin lezzetiyle hazırlanan, yoğurtlu terbiyesiyle kıvam bulan tandır çorbası, soğuk kış günlerini ısıtan geleneksel bir lezzettir. Et suyunun besleyiciliği ile sebzelerin hafifliğini birleştiren bu çorba, özenle hazırlanan terbiyesiyle sofralara şifa katıyor.
Terbiyeli Tandır Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kemikli kuzu eti (tercihen kol veya but)
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı tel şehriye
- Tuz, karabiber, pul biber
Terbiye İçin:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 limonun suyu
Yapılışı:
- Kemikli eti derin bir tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin
- 1 saat kadar haşlayın, ara sıra üzerinde oluşan köpüğü alın
- Haşlanan eti sudan çıkarıp didikleyin, kemikleri atın
- Tencerede kalan et suyuna küp küp doğranmış sebzeleri ekleyin
- 15 dakika sebzeler yumuşayana kadar pişirin
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, şehriyeleri kavurun
- Kavrulan şehriyeleri tencereye ekleyin
Terbiye Hazırlığı:
- Yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyunu iyice çırpın
- Üzerine bir kepçe sıcak çorbadan yavaş yavaş ekleyerek ılıştırın
- Bu karışımı tencereye yavaşça ekleyerek sürekli karıştırın
- 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın, üzerine nane ve pul biber serpebilirsiniz
- Yanında taze ekmek veya lavaş ile servis edebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Et suyunun lezzetli olması için kemikli et kullanın
- Terbiyeyi çorbaya eklerken yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edin
- Çorbanın kesilmemesi için terbiyeyi ılıştırmayı unutmayın
|