Terbiyeli Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 adet patates (küp doğranmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
Terbiye İçin:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 limonun suyu
Üzeri İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Zeytinyağını bir tencereye alın, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Yıkanmış kırmızı mercimeği, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırın.
- Sıcak suyu veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Çorba pişerken terbiye için; yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyunu bir kasede çırpın, pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Çorbadan bir kepçe sıcak suyu terbiyeye yavaş yavaş ekleyerek ılıştırın (bu, terbiyenin kesilmesini önler).
- Ilımış terbiyeyi tencereye yavaşça ekleyip sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirin.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, kırmızı toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun.
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine biberli tereyağını gezdirip servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri iyice yıkayın, böylece çorbanın rengi berrak olur.
- Terbiyeyi eklerken ocağın altını kısın ve hızlıca karıştırın, kesilmesini önlemek için.
- Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
|