Terbiyeli ayak paça çorbası nasıl yapılır ve malzemeleri nelerdir?

Lezzetli ve besleyici bir kış çorbası olan ayak paça çorbası, özenle hazırlandığında şifa deposuna dönüşüyor. Geleneksel yöntemlerle pişirilen bu tarif, terbiyeli kıvamı ve özel sosuyla soğuk günlerin vazgeçilmezi olacak.

26 Kasım 2025

Terbiyeli Ayak Paça Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 4 adet ayak paça (iyice temizlenmiş ve tüyleri alınmış)
  • 1 adet soğan (kabuklu ve ikiye bölünmüş)
  • 2 adet havuç (soyulmuş ve doğranmış)
  • 1 adet kereviz sapı (doğranmış)
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 10-12 su bardağı su

Terbiye İçin:


  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet limonun suyu

Servis İçin:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 avuç doğranmış maydanoz

Yapılışı:

1. Paçaları Haşlama:

  • Ayak paçaları büyük bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin.
  • Kaynamaya başladıktan sonra oluşan köpüğü bir kevgir yardımıyla alın.
  • Soğan, havuç, kereviz, defne yaprağı, tuz ve karabiberi ekleyin.
  • Kısık ateşte paçalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 3-4 saat haşlayın.

2. Etleri Ayırma:

  • Haşlanan paçaları tencereden alıp soğumaya bırakın.
  • Etleri kemiklerinden ayırın ve küçük parçalara bölün.
  • Kemikleri atın, etleri tekrar tencereye ekleyin.

3. Terbiye Hazırlama:

  • Bir kasede yoğurt, yumurta sarıları ve unu çırpın.
  • Üzerine yavaş yavaş birkaç kepçe sıcak çorba suyu ekleyerek terbiyeyi ısıtın.
  • Bu karışımı tencereye yavaşça ekleyin ve sürekli karıştırın.
  • Limon suyunu ekleyip 5-10 dakika daha pişirin.

4. Sos Hazırlama ve Servis:

  • Küçük bir tavada tereyağını eritin.
  • Kırmızı toz biberi ekleyip 1-2 dakika kavurun.
  • Ezilmiş sarımsağı ekleyip karıştırın.
  • Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine bu sosu gezdirin.
  • Doğranmış maydanoz serperek sıcak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Paçaların iyice temizlendiğinden emin olun.
  • Terbiyeyi çorbaya eklerken yavaş ve sürekli karıştırın, aksi halde kesilebilir.
  • Çorbanın kıvamını kontrol edip gerekirse su ekleyebilirsiniz.
  • Daha lezzetli olması için bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;