Taze bamyayla lezzetli çorba nasıl hazırlanır?

Yaz sofralarını şenlendiren taze bamyanın en sevilen hallerinden biri olan bu çorba, hem hafif yapısı hem de besleyici değeriyle öne çıkıyor. Bamyanın kendine özgü dokusunu koruyan, limonun ferahlığıyla dengelenen bu nefis tarif, mevsimin en taze ürünlerinden lezzetli bir şölene davet ediyor.

26 Kasım 2025

Taze Bamyayla Lezzetli Çorba Tarifi


Taze bamya, yaz aylarının en sevilen sebzelerinden biridir ve özellikle çorba olarak hazırlandığında hem hafif hem de besleyici bir lezzet sunar. İşte, taze bamyayla hazırlayabileceğiniz nefis bir çorba tarifi:

Malzemeler:


  • 500 gram taze bamya
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 su bardağı haşlanmış nohut (isteğe bağlı)
  • 1,5 litre sıcak su veya et suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 limonun suyu
  • Taze nane veya maydanoz (servis için)

Hazırlık Aşamaları:


  • Bamyaları yıkayıp, saplarını bıçakla hafifçe keserek çıkarın. Bamyaların iç kısmını çizmeyin, böylece çorba kıvamı bozulmaz.
  • Bamyaları bir kaseye alıp üzerine limon suyu ekleyin ve 10-15 dakika bekletin. Bu işlem, bamyanın salyasını azaltmaya yardımcı olur.
  • Soğanı ince ince doğrayın. Domatesleri rendeleyin veya küp küp doğrayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını ekleyip ısıtın. Soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, ardından rendelenmiş domatesleri ilave edin ve domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
  • Bamyaları süzüp tenceredeki karışıma ekleyin ve 5 dakika kadar bamyaları hafifçe kavurun.
  • Sıcak su veya et suyunu, haşlanmış nohutu (varsa) ekleyin. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edip karıştırın.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısıp, bamyalar yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Ara sıra kontrol ederek bamyaların dağılmamasına dikkat edin.
  • Çorba piştikten sonra ocaktan alıp, bir süre dinlendirin.

Servis Önerisi:

  • Çorbayı sıcak servis yapın. Üzerine taze nane veya maydanoz serperek sunabilirsiniz. Yanında limon dilimleri ile servis ederseniz, lezzeti daha da belirginleşir.

Püf Noktaları:

  • Bamyaları limonlu suda bekletmek, çorbanın kıvamını korumak için önemlidir.
  • Çorbayı daha besleyici yapmak için nohut veya küp doğranmış havuç ekleyebilirsiniz.
  • Pişirme süresini bamyaların tazeliğine göre ayarlayın; taze bamyalar genellikle daha çabuk pişer.

Bu tarifle, taze bamyanın eşsiz lezzetini çorba olarak deneyimleyebilir, sağlıklı ve doyurucu bir öğün geçirebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;