Tavuklu Şehriyeli Yayla Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 su bardağı tavuk eti (haşlanmış, didiklenmiş)
- 1/2 su bardağı şehriye (arpa veya tel şehriye)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- 6 su bardağı tavuk suyu (veya su)
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tuz (damak zevkinize göre ayarlayın)
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye tereyağını veya zeytinyağını alın ve ısıtın.
- Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havucu ilave edip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Şehriyeyi ekleyip hafif renk alana kadar kavurun, ardından haşlanmış tavuk etini ekleyin.
- Tavuk suyunu veya suyu tencereye ekleyin, kaynamaya bırakın.
- Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- Yoğurt karışımına, tencereden bir kepçe sıcak suyu yavaş yavaş ekleyerek ılıştırın (bu, yoğurdun kesilmesini önler).
- Bu karışımı tencereye yavaşça ekleyin, sürekli karıştırarak çorbanın kıvam almasını sağlayın.
- Tuz ve karabiberi ekleyip, çorbayı 10-15 dakika kısık ateşte pişirin.
- Son olarak, naneyi ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın, üzerine bir tutam nane serperek sunabilirsiniz. Yanında limon dilimleri ile servis edebilirsiniz.
İpuçları:
- Yoğurt karışımını eklerken çorbayı hızlıca karıştırmak, topaklanmayı önler.
- Tavuk suyu kullanmak, çorbaya daha lezzetli bir tat verir.
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
|