Sütlü Umaç Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı unaç (ince bulgur veya irmik de kullanılabilir)
- 4 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı toz şeker (isteğe bağlı, tatlı versiyonu için)
- 1 çay kaşığı tuz (tuzlu versiyonu için)
- 1 adet yumurta (isteğe bağlı, kıvam için)
- Tarçın veya ceviz içi (servis için)
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye tereyağını alın ve eritin.
- Unaçı (veya irmik/ince bulguru) tereyağına ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun. Renk değiştirmemesi için dikkat edin.
- Süt ve suyu yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin.
- Çorba kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın ve 10-15 dakika kadar, unaç yumuşayıncaya kadar pişirin. Ara sıra karıştırmayı unutmayın.
- İsteğe bağlı olarak, tatlı bir çorba yapmak isterseniz şekeri ekleyip karıştırın. Tuzlu tercih ederseniz tuzu ilave edin.
- Kıvamını artırmak için yumurta kullanacaksanız, ayrı bir kasede çırpıp, bir kepçe çorbadan yumurtaya azar azar ekleyerek ılıştırın. Sonra tencereye yavaşça karıştırarak ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirin.
- Çorba kıvam alınca ocaktan alın ve sıcak servis yapın.
Servis Önerisi:
- Kaselere aldığınız çorbayı üzerine tarçın serperek veya ceviz içi ekleyerek sunabilirsiniz. Özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, besleyici bir seçenektir.
Not:
- Bu çorba, Anadolu mutfağında özellikle bebekler, çocuklar ve hastalar için hazırlanan enerji verici bir yemektir. Kıvamını ayarlamak için süt veya su miktarını artırabilirsiniz.
|