Sosa Sebze Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 2 adet havuç (küp doğranmış)
- 2 adet patates (küp doğranmış)
- 1 adet kabak (küp doğranmış)
- 1 adet kereviz sapı (küp doğranmış, isteğe bağlı)
- 1 diş sarımsak (ince doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 litre sebze suyu veya tavuk suyu
- 1 su bardağı haşlanmış nohut veya barbunya (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1/2 demet maydanoz (ince doğranmış)
- 1 limonun suyu (servis için)
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın.
- Soğanı ekleyip yumuşayana kadar, yaklaşık 3-4 dakika soteleyin.
- Havucu, patatesi, kabağı ve kereviz sapını (kullanıyorsanız) ekleyip 5 dakika daha sotelemeye devam edin.
- Sarımsağı ve domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha karıştırarak pişirin.
- Sebze suyunu veya tavuk suyunu ekleyin, kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısın, tuz, karabiber ve kuru naneyi ekleyin.
- Sebzeler yumuşayana kadar, yaklaşık 20-25 dakika kapağı kapalı şekilde pişirin.
- İsteğe bağlı olarak haşlanmış nohut veya barbunyayı ekleyip 5 dakika daha pişirin.
- Ocaktan almadan önce ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın.
- Çorbayı servis kaselerine alın, üzerine birkaç damla limon suyu sıkın ve sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Sebzeleri daha küçük doğrarsanız pişme süresi kısalır.
- Kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Çorbayı blender'dan geçirerek pürüzsüz bir kıvam da elde edebilirsiniz.
|