Soğuk buğdaylı nohutlu yoğurt çorbası nasıl yapılır?

Yaz sıcaklarında ferahlatıcı bir lezzet arayanlar için pratik ve doyurucu bir tarif: Soğuk buğdaylı nohutlu yoğurt çorbası. Bu geleneksel lezzet, besleyici malzemeleri ve serinletici etkisiyle öğünlerinize hafif bir alternatif sunuyor.

25 Kasım 2025

Soğuk Buğdaylı Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı soğuk su
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • Yarım demet dereotu (ince kıyılmış)
  • İsteğe bağlı: Buz küpleri

Yapılışı:


  • Aşurelik buğdayı yıkayıp bir tencereye alın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 30-40 dakika). Pişen buğdayın suyunu süzün ve soğumaya bırakın.
  • Geniş bir kasede yoğurdu, soğuk suyu ve ezilmiş sarımsağı çırpın. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin.
  • Soğuyan buğdayı ve haşlanmış nohutu yoğurtlu karışıma ekleyin. Tuzunu ilave edip tekrar karıştırın.
  • Zeytinyağını bir tavada kızdırın, naneyi ekleyip 1-2 saniye kavurun. Bu sosu çorbanın üzerine gezdirin.
  • İnce kıyılmış dereotunu ekleyip hafifçe karıştırın.
  • Çorbayı buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Servis yapmadan önce üzerine buz küpleri ekleyerek soğuk servis edin.

İpuçları:

  • Çorbanın kıvamını yoğurt miktarını artırarak veya azaltarak ayarlayabilirsiniz.
  • Nohutu kendiniz haşlayarak daha taze bir tat elde edebilirsiniz.
  • Naneli sos yerine pul biber ve sumak da kullanabilirsiniz.
  • Daha ferah bir tat için birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;