Sivas'ta ayran çorbası nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Sivas'ın geleneksel lezzetlerinden ayran çorbası, hem besleyici hem de ferahlatıcı bir seçenek. Haşlanmış nohut ve buğdayın yoğurtlu karışımla buluştuğu bu çorba, tereyağlı sosunun aromasıyla tam bir şölen sunuyor.

25 Kasım 2025

Sivas Usulü Ayran Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 1/2 su bardağı nohut (haşlanmış)
  • 1/2 su bardağı buğday (aşurelik, haşlanmış)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 6 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz

Hazırlanışı:


1. Çorba Karışımını Hazırlama:

  • Geniş bir tencerede süzme yoğurt, yumurta ve unu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
  • Üzerine suyu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin.

2. Pişirme Aşaması:

  • Tencerenin altını açın ve karıştırarak kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısın ve 15-20 dakika daha pişirin.
  • Tuzunu ekleyip karıştırın.

3. Sos Hazırlama:

  • Küçük bir tavada tereyağını eritin.
  • Kuru nane ve pul biberi ekleyip 1-2 dakika kavurun.

4. Servis:

  • Çorbayı kaselere alın.
  • Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin.
  • Sıcak servis yapın.

Not: Geleneksel Sivas ayran çorbasında nohut ve buğday kullanımı önemlidir. Buğdayı ve nohutu önceden haşlayarak hazırlamanız tavsiye edilir. Çorbanın topaklanmaması için sürekli karıştırmak önemlidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;