Şehriyeli Tavuk Suyu Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 adet tavuk göğsü veya but (yaklaşık 300-400 gram)
- 1 su bardağı tel şehriye
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)
- 8-10 su bardağı su
- 1 adet tavuk bulyon (isteğe bağlı, daha lezzetli olması için)
Yapılışı:
- İlk olarak, tavuk etini yıkayıp bir tencereye alın. Üzerine 8-10 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra oluşan köpüğü bir kevgirle alarak temizleyin.
- Tavuk haşlanırken, soğanı ince ince doğrayın, havucu ve patatesi küp küp doğrayarak hazırlayın.
- Tavuk yaklaşık 20-25 dakika haşlandıktan sonra tencereden çıkarıp bir kaseye alın. Ilıdıktan sonra didikleyin veya küçük parçalara bölün.
- Aynı tencerede, tereyağını veya zeytinyağını eritin. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan soğanın üzerine doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Haşlanmış tavuk suyuna kavrulan sebzeleri ekleyin. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak tavuk bulyonu ilave edip sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
- Sebzeler yumuşadıktan sonra, didiklenmiş tavuk etini ve tel şehriyeyi tencereye ekleyin. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar 5-7 dakika daha pişirin.
- Çorba piştikten sonra, isteğe bağlı olarak kuru naneyi serpiştirip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
- Sıcak servis yapın, dilerseniz üzerine limon sıkarak tüketebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Tavuk suyunun lezzetli olması için köpükleri mutlaka temizleyin.
- Şehriyeleri çok fazla pişirmemeye dikkat edin, aksi halde çorba kıvamını kaybedebilir.
- Çorbayı daha besleyici yapmak için farklı sebzeler (kereviz, maydanoz sapı gibi) ekleyebilirsiniz.
|