Şehriyeli Domates Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet orta boy olgun domates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 su bardağı tel şehriye
- 4 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 tatlı kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı şeker (domatesin asitliğini almak için)
Yapılışı:
- Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Soğanı ince ince yemeklik doğrayın.
- Tencereye tereyağını veya zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Doğranmış domatesleri tencereye ekleyin ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Domatesler iyice ezilmiş kıvama geldiğinde, sıcak suyu veya et suyunu ekleyin.
- Tuz, karabiber, nane ve şekeri ilave edip kaynamaya bırakın.
- Çorba kaynayınca tel şehriyeleri ekleyin ve şehriyeler yumuşayana kadar (yaklaşık 8-10 dakika) pişirin.
- Çorbanın kıvamını kontrol edin, gerekirse biraz daha su ekleyip bir taşım daha kaynatın.
- Şehriyeler piştikten sonra ocaktan alın ve birkaç dakika dinlendirin.
- Sıcak olarak servis yapın, dilerseniz üzerine bir kaşık yoğurt veya ince kıyılmış maydanoz ile süsleyin.
Püf Noktaları:
- Domateslerin kabuklarını kolay soymak için, domateslerin üzerine çizik atıp sıcak suda 1-2 dakika bekletebilirsiniz.
- Çorbanın daha kremalı olmasını isterseniz, piştikten sonra blenderdan geçirebilirsiniz.
- Şehriyeleri çok fazla pişirmemeye dikkat edin, aksi halde dağılabilirler.
- Et suyu kullanırsanız çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
|