Sarımsaksız Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı)
- 6 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı un (kıvam için)
- 1 yemek kaşığı tereyağı (servis için)
- 1 yemek kaşığı kuru nane (servis için)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün.
- Soğanı küp küp doğrayın, havucu ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp soğanı hafif pembeleşene kadar kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Mercimeği, tuzu, karabiberi, kimyonu ve isteğe bağlı kırmızı biberi ekleyip karıştırın.
- Üzerine suyu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Çorba pişince blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Unu bir kasede biraz suyla açıp çorbaya ekleyerek 5 dakika daha pişirin (kıvamı koyulaştırmak için).
- Servis sırasında tereyağını bir tavada kızdırıp naneyi ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
- Çorbayı kaselere alıp üzerine nane sosunu gezdirerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri pişirmeden önce iyice yıkayın, böylece köpük yapmasını engellersiniz.
- Sebzeleri küçük küpler halinde doğrarsanız daha çabuk pişerler.
- Çorbayı blendırdan geçirdikten sonra kıvamı çok sıvı gelirse, un ekleyerek koyulaştırabilirsiniz.
- Nane sosu, çorbaya lezzet katacağı için atlanmamalıdır.
- İsterseniz çorbaya birkaç damla limon sıkarak servis edebilirsiniz.
Sarımsak Alternatifleri:
- Sarımsak tadı istiyorsanız ancak sarımsak kullanmak istemiyorsanız, bir tutam sarımsak tozu ekleyebilirsiniz.
- Başka bir alternatif olarak, taze kekik veya maydanozla çeşnilendirebilirsiniz.
|