Sarımsaklı mercimek çorbası nasıl yapılır?
Lezzetli ve besleyici bir kış çorbası olan sarımsaklı mercimek çorbası, hem pratik hem de ekonomik bir seçenek. Kırmızı mercimeğin besleyiciliği ile sarımsağın şifalı etkisini birleştiren bu tarif, soğuk günlerde içinizi ısıtacak.
Sarımsaklı Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 2 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 3-4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1,5 litre sıcak su veya et suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Limon suyu (servis için)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı ince ince doğrayın, havuç ve patatesi küp küp doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp soğanı pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha karıştırın.
- Yıkanmış mercimeği, kimyon, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
- Sıcak suyu veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Çorba pişince sarımsakları ezip içine ekleyin ve bir taşım kaynatın.
- Blender ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çorbayı ezin.
- Tuzunu ayarlayıp 5 dakika daha pişirin.
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın, üzerine limon suyu sıkın ve dilersenz ince kıyılmış maydanoz ile süsleyin.
- Yanında limon dilimleri ve ekmekle servis edebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Mercimeklerin çok pişmemesi için kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.
- Sarımsağı çorba piştikten sonra eklemek kokusunun çok dağılmamasını sağlar.
- Kıvamı koyu gelirse sıcak su ekleyerek ayarlayabilirsiniz.
|