Sarı mercimek çorbası nasıl yapılır? tarifi nedir?
Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden sarı mercimek çorbası, hem besleyici hem de pratik bir tarifle sofralarınızı şenlendiriyor. Sevdiğiniz baharatlarla zenginleştirebileceğiniz bu nefis çorba, soğuk günlerde içinizi ısıtacak bir lezzet şöleni sunuyor.
Sarı Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı sarı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1,5 litre sıcak su veya et suyu
- 2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı un (kıvam için)
- Limon ve kuru nane (servis için)
Yapılışı:
- Sarı mercimeği yıkayıp süzün, 10 dakika kadar ılık suda bekletin
- Soğanı küp küp doğrayın, zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun
- Havucu ve patatesi küp küp doğrayıp tencereye ekleyin, 2-3 dakika daha kavurun
- Süzülmüş mercimeği ilave edip karıştırın
- Sıcak su veya et suyunu ekleyin, kaynamaya bırakın
- Kaynadıktan sonra altını kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin
- Çorbayı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin
- Unu birkaç kaşık suyla açıp topaklanmaması için yavaş yavaş çorbaya ekleyin
- Baharatları ve tuzu ilave edip 5-10 dakika daha pişirin
- Servis yaparken üzerine limon sıkıp kuru nane serpebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Mercimekleri önceden ıslatmak pişme süresini kısaltır
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını kontrol edebilirsiniz
- Dilerseniz içine küp doğranmış tavuk veya kıyma ekleyebilirsiniz
- Çorba soğudukça kıvamı koyulaşabilir, servisten önce biraz sıcak su ekleyebilirsiniz
|