Salçasız mercimek çorbası nasıl yapılır? tarifi nedir?

Lezzetli ve besleyici bir çorba arayanlar için salçasız hazırlanan pratik bir mercimek çorbası tarifi. Kırmızı mercimeğin yumuşak dokusu, taze sebzelerle birleşerek hafif ama doyurucu bir lezzet sunuyor.

26 Kasım 2025

Salçasız Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 litre sıcak su veya et suyu
  • 1 limonun suyu
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kuru nane (servis için)

Hazırlık Aşamaları:


1. Mercimek Hazırlığı:

  • Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Kırmızı mercimek hızlı piştiği için önceden ıslatmaya gerek yoktur.

2. Sebzeleri Doğrayın:

  • Soğanı ince ince doğrayın.
  • Havucu ve patatesi küp küp doğrayın.

3. Soğan Kavurma:

  • Bir tencereye zeytinyağını alın, doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • İsteğe bağlı olarak sarımsağı da ince doğrayıp soğanla birlikte kavurabilirsiniz.

4. Sebzeleri Ekleyin:

  • Doğranmış havuç ve patatesi tencereye ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.

5. Mercimek ve Suyu Ekleyin:

  • Yıkanmış mercimeği tencereye ekleyin.
  • Üzerine sıcak su veya et suyunu ilave edin.

6. Pişirme:

  • Tencereye tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştırın.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

7. Blender ile Pürüzsüzleştirin:

  • Çorba piştikten sonra ocaktan alın ve bir blender ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin.
  • Blender yoksa, bir kevgir veya ezici ile ezip süzebilirsiniz.

8. Son Dokunuşlar:

  • Çorbayı tekrar tencereye alıp, limon suyunu ekleyip karıştırın.
  • Bir taşım kaynatıp ocaktan alın.

9. Servis:

  • Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine kuru naneyi serperek sıcak servis yapın.
  • İsteğe bağlı olarak bir dilim limon ile servis edebilirsiniz.

İpuçları:

  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Daha lezzetli olması için tavuk suyu veya kemik suyu kullanabilirsiniz.
  • Salçasız yapıldığı için limon suyu, çorbaya hem ferahlık hem de lezzet katacaktır.
  • Çorbanın üzerine kızdırılmış tereyağı ve nane dökerek farklı bir aroma elde edebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;