Salçalı yarma çorbası nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısınız?

Kış günlerini ısıtan, Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden salçalı yarma çorbasının pratik tarifi. Yarmanın besleyici dokusu, salçanın aroması ve baharatların uyumuyla hazırlanan bu çorba, hem doyurucu hem de şifa deposu niteliğinde. İşte evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz nefis bir salçalı yarma çorbası tarifi.

26 Kasım 2025

Salçalı Yarma Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı yarma (buğday yarması)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 litre sıcak su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 2 diş sarımsak (isteğe bağlı, ezilmiş)
  • 1 adet havuç (küp doğranmış, isteğe bağlı)
  • Maydanoz veya nane (servis için)

Yapılışı:


  • Yarmayı bir kaseye alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15-20 dakika bekletin. Bu, yarmanın daha çabuk pişmesini sağlar.
  • Geniş bir tencereye tereyağını veya zeytinyağını alın, orta ateşte ısıtın.
  • Doğranmış soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, kokusu çıkana kadar karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak havuç ve sarımsağı ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
  • Suyunu süzdüğünüz yarmayı tencereye ekleyin, 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
  • Sıcak suyu veya et suyunu yavaşça ekleyin, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edin.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın, kapağını kapatıp yarma yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Ara sıra karıştırarak yarmanın dibine yapışmasını önleyin.
  • Çorba kıvam alıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
  • Servis yapmadan önce üzerine ince kıyılmış maydanoz veya nane serperek sıcak servis yapın.

İpuçları:

  • Yarmanın pişme süresi markaya göre değişebilir, gerekirse daha uzun süre pişirebilirsiniz.
  • Daha koyu kıvamlı bir çorba isterseniz, su miktarını azaltabilirsiniz.
  • İsteğe bağlı olarak, pişirme sonunda bir kaşık yoğurt ekleyip karıştırarak farklı bir lezzet deneyebilirsiniz.

Afiyet olsun! Bu tarifle sıcacık ve doyurucu bir salçalı yarma çorbası hazırlayabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;