Salçalı sebzeli mercimek çorbası nasıl yapılır?

Kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan salçalı sebzeli mercimek çorbası, hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek sunuyor. Kırmızı mercimeğin yumuşak dokusu, sebzelerin lezzeti ve salçanın aromasıyla birleşen bu çorba, üzerindeki biberli tereyağı sosuyla tam bir şölene dönüşüyor. İşte ev yapımı mercimek çorbasının en leziz hali...

26 Kasım 2025

Salçalı Sebzeli Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 adet defne yaprağı

Üzeri İçin:


  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

1. İlk olarak kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı küp küp doğrayın, havucu ve patatesi küp şeklinde doğrayın.

2. Geniş bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.

3. Domates ve biber salçalarını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, salçanın kokusu çıkana kadar.

4. Doğranmış havuç ve patatesleri tencereye ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun.

5. Yıkanmış mercimekleri ekleyip birkaç kez karıştırın.

6. Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve defne yaprağını ilave edip kaynamaya bırakın.

7. Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

8. Çorba piştikten sonra defne yaprağını çıkarın. Dilerseniz blender ile pürüzsüz hale getirebilir veya sebzeli şekilde servis edebilirsiniz.

9. Ayrı bir tavada tereyağını eritin, kırmızı toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun (acı sevenler için pul biber de kullanabilirsiniz).

10. Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine hazırladığınız biberli tereyağını gezdirip sıcak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Mercimeklerin daha çabuk pişmesi için 30 dakika önceden ıslatabilirsiniz
  • Çorbayı blender'dan geçirirken çok sıcak olmamasına dikkat edin
  • Kıvamını beğenmezseniz, pişme sırasında su ekleyebilirsiniz
  • Vejetaryenler için et suyu yerine sadece su kullanabilir

Servis Önerisi:

Taze ekmek veya lavaş ile birlikte, üzerine bir dilim limon sıkarak servis edebilirsiniz. Yanına yoğurt da çok iyi gider.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;