Salçalı mercimek çorbası nasıl hazırlanır? malzemeler neler?

Kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden salçalı mercimek çorbası, hem besleyici hem de pratik bir tarifle sofralarınızı şenlendiriyor. Kırmızı mercimeğin yumuşak dokusu, sebzelerin doyuruculuğu ve salçanın enfes aromasıyla hazırlanan bu çorba, üzerindeki biberli tereyağı sosuyla tam bir lezzet şöleni sunuyor.

26 Kasım 2025

Salçalı Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Üzeri İçin:


  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Hazırlanışı:

1. Adım: Malzemeleri Hazırlama

  • Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün.
  • Soğanı küp küp doğrayın.
  • Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.

2. Adım: Sebzeleri Kavurma

  • Bir tencereye zeytinyağını alın.
  • Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates ve biber salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.

3. Adım: Mercimek ve Sebzeleri Ekleyip Pişirme

  • Yıkanmış mercimeği, doğranmış havuç ve patatesi tencereye ekleyin.
  • Üzerine sıcak su veya et suyunu ilave edin.
  • Tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştırın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

4. Adım: Çorbayı Pürüzsüz Hale Getirme

  • Pişen çorbayı blender'dan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin.
  • Kıvamı koyu gelirse biraz sıcak su ekleyip bir taşım daha kaynatın.

5. Adım: Sos Hazırlama ve Servis

  • Küçük bir tavada tereyağını eritin.
  • Kırmızı toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun.
  • Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine bu sosu gezdirin.
  • İsteğe bağlı olarak kuru naneyi de üzerine serpebilirsiniz.

İpuçları:

  • Çorbayı daha lezzetli yapmak için tavuk suyu kullanabilirsiniz.
  • Blender kullanmak istemezseniz, çorbayı kevgirden geçirebilirsiniz.
  • Kıvamını kontrol ederek su miktarını ayarlayabilirsiniz.
  • Servis sırasında limon sıkmak çorbanın lezzetini arttıracaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;