Salçalı anadolu çorbası nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?
Kış günlerini ısıtan, Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden salçalı çorba tarifi. Taze sebzeler ve kırmızı mercimeğin uyumuyla hazırlanan bu doyurucu çorba, hem pratik hem de besleyici bir seçenek sunuyor.
Salçalı Anadolu Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 adet patates (küp doğranmış)
- 1 adet domates (küp doğranmış)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın.
- İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Küp doğranmış havucu ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Domates salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar 1-2 dakika kavurun.
- Küp doğranmış domatesi ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
- Yıkanmış kırmızı mercimeği ekleyip 1 dakika kadar karıştırın.
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin.
- Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın ve mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra son dokunuş olarak limon suyunu ekleyip karıştırın.
- Servis yapmadan önce üzerine kuru nane serperek sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri pişmeden önce iyice yıkayın ve süzün.
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını azaltıp artırabilirsiniz.
- Daha kremamsı bir kıvam için çorbayı blender'dan geçirebilirsiniz.
- Et suyu kullanırsanız daha lezzetli olacaktır.
|