Pürüzsüz mercimek çorbası nasıl hazırlanır?

Kırmızı mercimeğin en kremsi haline ulaşmak için doğru tekniklerle hazırlanmış bir çorba tarifi. Sebzelerin doğranışından pürüzsüz kıvamın sırrına, tereyağlı sosun lezzet dokunuşundan servis önerilerine kadar her detay özenle düşünülmüş. İster akşam yemeğinde ister davet sofralarında, bu tarifle hazırlanan çorba hem göze hem damağa hitap edecek.

26 Kasım 2025

Pürüzsüz Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşamaları:


1. Mercimek ve Sebzelerin Hazırlanması:

  • Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün.
  • Soğanı küp küp doğrayın.
  • Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.

2. Pişirme İşlemi:

  • Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın.
  • Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Mercimeği ilave edip 1 dakika karıştırın.
  • Sıcak su veya et suyunu ekleyin.
  • Tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.

3. Pürüzsüz Kıvam İçin:

  • Pişen çorbayı ocaktan alıp bir blender ile pürüzsüz hale getirin.
  • Alternatif olarak el blenderı kullanarak tencerede püre haline getirebilirsiniz.

4. Koyulaştırma ve Son Dokunuşlar:

  • Ayrı bir tavada tereyağını eritin.
  • Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Sütü yavaş yavaş ekleyip topaklanmaması için sürekli karıştırarak koyu bir sos hazırlayın.
  • Bu karışımı çorbaya ekleyip 5 dakika daha pişirin.
  • İsteğe bağlı olarak, ayrı bir tavada kızdırdığınız tereyağına kırmızı toz biber ekleyip çorbanın üzerine gezdirin.

5. Servis Önerisi:

  • Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ve taze ekmekle sunabilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Mercimekleri iyice yıkayarak toprak ve yabancı maddelerden arındırın.
  • Çorbayı blender'dan geçirirken dikkatli olun, sıcak buhar yanıklara neden olabilir.
  • Kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Çorbayı dinlendirdikten sonra servis yaparsanız lezzeti daha iyi oturacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;