Pırasalı sebze çorbası nasıl yapılır?

Lezzetli ve besleyici bir sebze çorbası arayanlar için pratik bir tarif. Pırasanın hafif tatlılığıyla öne çıkan bu çorba, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, yaz aylarında ise hafif bir öğün alternatifi sunacak. Taze sebzelerin uyumu ve zeytinyağının nefis dokunuşuyla hem sağlıklı hem de doyurucu bir seçenek.

26 Kasım 2025

Pırasalı Sebze Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 2 adet orta boy pırasa (beyaz ve açık yeşil kısımları)
  • 1 adet soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 adet kereviz sapı (isteğe bağlı)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 litre sıcak su veya sebze suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 defne yaprağı (isteğe bağlı)
  • Yarım limonun suyu
  • İsteğe bağlı garnitür: ince kıyılmış maydanoz

Hazırlık Aşamaları:


1. Sebzeleri Hazırlama:

  • Pırasaları uzunlamasına ikiye kesip iyice yıkayın, ince ince doğrayın.
  • Soğanı küp küp doğrayın.
  • Havuç ve patatesleri küp şeklinde doğrayın.
  • Kereviz sapı kullanacaksanız, ince dilimleyin.

2. Sebzeleri Soteleme:

  • Orta boy bir tencereye zeytinyağını alın, orta ateşte ısıtın.
  • İlk olarak soğanı ekleyip 2-3 dakika yumuşayana kadar kavurun.
  • Pırasaları ekleyip 5 dakika daha, renkleri dönüp yumuşayana kadar soteleyin.

3. Diğer Sebzeleri Ekleyip Pişirme:

  • Havuç, patates ve kereviz sapını (varsa) tencereye ekleyin, 2 dakika daha karıştırın.
  • Üzerine sıcak su veya sebze suyunu ekleyin.
  • Tuz, karabiber, kuru nane ve defne yaprağını (kullanıyorsanız) ilave edin.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

4. Son Dokunuşlar:

  • Çorba piştikten sonra defne yaprağını çıkarın.
  • Limon suyunu ekleyip karıştırın.
  • İsterseniz blender ile pürüzsüz hale getirebilir veya sebzeli şekilde servis edebilirsiniz.

5. Servis Önerisi:

  • Sıcak servis yapın, üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek sunabilirsiniz.
  • Yanında bir dilim limon ve taze ekmekle harika gider!

İpuçları:

  • Pırasaları iyice yıkamak, kum kalmasını önler.
  • Sebzeleri aynı boyda doğramak, eşit pişmelerini sağlar.
  • Daha kıvamlı bir çorba için 1 yemek kaşığı unu yağda kavurup çorbaya ekleyebilirsiniz.
  • Vegan bir seçenek için sebze suyu kullanın ve garnitürleri buna göre ayarlayın.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;