Pazılı mercimek çorbası tarifi nasıl yapılır?

Lezzetli ve besleyici bir çorba arayanlar için pazılı mercimek çorbası hem pratik hem de vitamin deposu bir seçenek sunuyor. Taze pazı yapraklarının mercimekle buluştuğu bu nefis tarif, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak sağlıklı bir öğün alternatifi.

26 Kasım 2025

Pazılı Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 demet pazı (yaklaşık 300-400 gram)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 6-7 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 limonun suyu

Yapılışı:


  • İlk olarak, pazıları güzelce yıkayın ve sapları ile yapraklarını ayırın. Sapları ince ince doğrayın, yaprakları ise iri parçalar halinde kesin.
  • Soğanı küp küp doğrayın. Havucu ve patatesi de küp şeklinde doğrayarak hazırlayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını alın ve ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Doğranmış havuç ve patatesleri tencereye ekleyin, birkaç dakika daha karıştırarak kavurun.
  • Yıkanmış kırmızı mercimeği ve pazı saplarını ekleyin, karıştırın.
  • Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin, tuz ve baharatları (karabiber, kırmızı toz biber) ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika kaynatın.
  • Mercimek ve sebzeler piştikten sonra, iri parçalar halinde kesilmiş pazı yapraklarını ekleyin. 5-7 dakika daha pişirin. Pazıların rengi koyulaşıp yumuşadığında ocaktan alın.
  • Çorbayı servis etmeden hemen önce, kuru naneyi ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Dilerseniz, çorbayı blender'dan geçirerek pürüzsüz bir kıvam da elde edebilirsiniz.
  • Sıcak olarak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Pazı saplarını çorbaya eklemek, hem lezzet hem de besin değeri açısından faydalıdır. Ancak çok sertse, pişme süresini biraz uzatabilirsiniz.
  • Çorbayı kıvamına göre su miktarını ayarlayabilirsiniz. Daha kıvamlı bir çorba isterseniz, su miktarını azaltın.
  • Limon suyunu en son eklemek, C vitamini kaybını önler ve taze bir tat katar.
  • İsterseniz, çorbayı pişirdikten sonra üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;