Oktay usta'nın tarifiyle tel şehriye çorbası nasıl yapılır?

Oktay Usta'nın tarifinden yola çıkarak hazırlanan bu tel şehriye çorbası, hem pratik hem de lezzetli bir seçenek sunuyor. Şehriyelerin tereyağında kavrulmasıyla başlayan süreç, tavuk suyu ve sebzelerle zenginleşerek soğuk kış günlerini ısıtacak bir lezzete dönüşüyor. İsteğe bağlı eklenen yumurta sarısıyla kıvamı yoğunlaşan çorba, limon dilimleriyle servis edildiğinde damaklarda hoş bir tat bırakıyor.

26 Kasım 2025

Oktay Usta'nın Tarifiyle Tel Şehriye Çorbası


Malzemeler:


  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı tel şehriye
  • 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş veya ince doğranmış)
  • 1 adet havuç (rendelenmiş)
  • 1,5 litre tavuk suyu veya et suyu (yoksa su kullanılabilir)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı nane (isteğe bağlı)
  • 1 adet yumurta sarısı (tercihe bağlı, kıvam için)
  • Limon dilimleri (servis için)

Yapılışı:


1. Şehriyeleri Kavurma:

  • Bir tencereye tereyağını alın ve eritin.
  • Tel şehriyeleri ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak altın sarısı rengini alana kadar kavurun. Bu işlem çorbanın lezzetini artırır, dikkatli olun yanmasın.

2. Sebzeleri Ekleyip Soteleme:

  • Rendelenmiş soğan ve havucu ekleyip, soğanlar yumuşayıp hafif renk alana kadar 3-4 dakika soteleyin.

3. Suyu ve Baharatları Ekleme:

  • Tavuk suyunu veya et suyunu tencereye ekleyin. Kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra tuz, karabiber ve isteğe bağlı naneyi ekleyip, tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte 10-15 dakika pişirin. Şehriyeler yumuşayana kadar pişirme süresini ayarlayın.

4. Kıvamı Ayarlama (İsteğe Bağlı):

  • Çorbanın kıvamını daha kremsi yapmak isterseniz, bir kasede yumurta sarısını biraz çorba suyu ile çırpın, ardından yavaşça tencereye ekleyip karıştırın. 2-3 dakika daha pişirin.

5. Servis:

  • Çorbayı sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunun. İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Şehriyeleri kavururken yanmamasına dikkat edin, aksi halde acı bir tat oluşabilir.
  • Tavuk suyu kullanırsanız, çorba daha lezzetli olur. Ev yapımı tavuk suyu tercih edebilirsiniz.
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.

Bu tarifle, Oktay Usta'nın lezzet sırrını yakalayarak sıcacık bir tel şehriye çorbası hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;