Nohutlu Etli Yoğurtlu Çorba Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 300 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti (veya dana eti)
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- 1,5 litre su veya et suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- İlk olarak, bir tencerede tereyağını eritin. Küp küp doğradığınız soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Kuşbaşı etleri tencereye ekleyin ve etler suyunu çekip kavrulana kadar orta ateşte pişirin.
- Haşlanmış nohutu ve suyu (veya et suyunu) tencereye ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, etler ve nohutlar yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
- Başka bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Üzerine bir kepçe sıcak çorbadan ekleyip karıştırarak yoğurdu ısıtın (bu, yoğurdun kesilmesini önler).
- Bu karışımı yavaş yavaş tencereye ekleyin, sürekli karıştırarak çorbayı kaynatmadan 5-10 dakika daha pişirin. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
- Son olarak, ayrı bir tavada bir miktar tereyağını kızdırıp naneyi ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi ekleyin. Kızaran yağı çorbanın üzerine gezdirin.
- Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Nohutu önceden haşlayarak kullanmak pişme süresini kısaltır. İsterseniz konserve nohut da kullanabilirsiniz.
- Yoğurtlu karışımı çorbaya eklerken ocağın altını kısın ve karıştırmayı bırakmayın, böylece yoğurt kesilmez.
- Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
Not: Bu çorba, özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak besleyici ve doyurucu bir seçenektir. Afiyet olsun! |