Minik köfte ve nohutla yapılan çorbanın tarifi nedir?
Lezzet dolu bir kış akşamına eşlik edecek, hem besleyici hem de doyurucu minik köfteli nohut çorbası tarifi. Nohutun besleyiciliği ile köftelerin lezzetini birleştiren bu çorba, soğuk günlerin vazgeçilmezi olmaya aday.
Minik Köfteli Nohut Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 200 gram kıyma (tercihen dana veya karışık)
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 8-10 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay bardağı tel şehriye (isteğe bağlı)
Köftesi İçin:
- 200 gram kıyma
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım çay bardağı pirinç
- Tuz
Yapılışı:
1. Köfte Hazırlığı:
- Köfte için tüm malzemeleri bir kapta iyice yoğurun
- Ceviz büyüklüğünde minik köfteler yapın
- Köfteleri bir kenarda dinlenmeye bırakın
2. Sebze ve Nohut Hazırlığı:
- Soğanı ince ince doğrayın
- Havucu ve patatesi küp küp doğrayın
- Sarımsakları ince dilimleyin
- Nohutu önceden haşlayın veya konserve nohut kullanın
3. Çorbanın Yapılışı:
- Bir tencereye sıvı yağı alın
- Soğanı pembeleşene kadar kavurun
- Salçaları ekleyip 2-3 dakika kavurun
- Doğranmış sebzeleri ve sarımsağı ekleyin
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin
- Haşlanmış nohutu ilave edin
- Baharatları ve tuzu ekleyip kaynamaya bırakın
4. Köftelerin Eklenmesi:
- Çorba kaynayınca minik köfteleri teker teker içine atın
- Köfteler pişene kadar 15-20 dakika daha kaynatın
- İsteğe bağlı olarak son 5 dakikada tel şehriye ekleyin
5. Servis:
- Çorbayı ocaktan aldıktan sonra 5 dakika dinlendirin
- Sıcak olarak servis yapın
- Üzerine nane veya pul biber serpebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Köftelerin dağılmaması için çorbayı çok karıştırmayın
- Nohutu bir gece önceden suda bekletirseniz daha çabuk pişer
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını kontrol edebilirsiniz
- Daha lezzetli olması için kemik suyu kullanabilirsiniz
|