Mercimekli sebze çorbası nasıl yapılır ve tarifinde neler var?
Kırmızı mercimeğin besleyici lezzetini sebzelerle buluşturan bu çorba, hem pratik hem de doyurucu bir seçenek. Taze malzemeler ve baharatlarla zenginleşen tarif, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bir lezzet şöleni vaat ediyor.
Mercimekli Sebze Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 2 adet orta boy havuç
- 2 adet orta boy patates
- 1 adet kereviz sapı (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 litre sıcak su veya et suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün, soğanı küp küp doğrayın
- Zeytinyağını bir tencereye alıp soğanı pembeleşene kadar kavurun
- Salçaları ekleyip 1-2 dakika daha kavurun
- Küp küp doğranmış havuç, patates ve kereviz sapını ekleyip karıştırın
- Mercimeği ilave edip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun
- Sıcak suyu veya et suyunu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp sebzeler ve mercimek yumuşayana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin
- Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz hale getirin (isterseniz blender kullanmadan da servis edebilirsiniz)
- Son olarak limon suyu ve kuru naneyi ekleyip karıştırın
- Sıcak olarak servis yapın, üzerine bir kaşık yoğurt ve bir tutam nane ile süsleyebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Mercimeklerin daha çabuk pişmesi için 30 dakika kadar ılık suda bekletebilirsiniz
- Çorbayı kıvamlı olmasını istiyorsanız 1 su bardağı mercimek kullanın, daha akıcı olmasını isterseniz mercimek miktarını azaltabilirsiniz
- Limon suyunu en son eklemek çorbanın renginin kararmasını önler
- İsterseniz içine 1 diş sarımsak ekleyerek farklı bir lezzet katabilirsiniz
|