Mercimek çorbası tarifi nasıl hazırlanır?

Kırmızı mercimeğin besleyici lezzetini sofralara taşıyan bu tarif, hem pratik hem de geleneksel tatları yansıtan bir çorba sunuyor. Doğru baharat dengesi ve pürüzsüz kıvamıyla soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olacak bir lezzet rehberi.

26 Kasım 2025

Mercimek Çorbası Tarifi: Kıvamında ve Lezzetli


Mercimek çorbası, Türk mutfağının en sevilen ve besleyici çorbalarından biridir. Hem pratik hem de ekonomik olması nedeniyle sıkça tercih edilir. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz nefis bir mercimek çorbası tarifi:

Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Limon dilimleri (servis için)

Hazırlanışı:


  • Kırmızı mercimeği yıkayın ve bir kaseye alarak üzerini geçecek kadar su ekleyip 10 dakika bekletin.
  • Soğanı ince ince doğrayın. Havuç ve patatesi küp küp doğrayarak hazırlayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını veya tereyağını ekleyin ve ısıtın. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, salçanın kokusu çıkana kadar karıştırın.
  • Havuç ve patatesi tencereye ekleyin, birkaç dakika daha karıştırarak kavurun.
  • Süzülmüş mercimekleri tencereye ekleyin ve karıştırın.
  • Üzerine sıcak suyu veya et suyunu ekleyin, tuz ve baharatları (karabiber, kırmızı pul biber) ilave edin.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  • Pişen çorbayı ocaktan alın ve bir blender ile pürüzsüz hale gelene kadar çekin. Kıvamı koyu gelirse, biraz sıcak su ekleyip karıştırabilirsiniz.
  • Çorbayı tekrar tencereye alıp bir taşım kaynatın, ardından ocaktan alın.
  • Bir tavada kuru naneyi hafifçe kavurup çorbanın üzerine gezdirin.
  • Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunun. Afiyet olsun!

İpuçları:

  • Mercimek çorbasının kıvamını ayarlamak için pişirme süresince su ekleyebilir veya buharlaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Blender kullanmak istemezseniz, çorbayı el blenderı ile de püre haline getirebilirsiniz.
  • Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
  • Servis ederken üzerine bir kaşık yoğurt ve kızdırılmış tereyağı gezdirerek farklı bir lezzet katabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;