Mengen Bulgur Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 6-7 su bardağı et suyu veya tavuk suyu (yoksa sıcak su)
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 1 limonun suyu
- 1 avuç maydanoz
Hazırlanışı:
- Soğanı ince ince doğrayın. Tereyağını veya zeytinyağını bir tencereye alıp ısıtın ve soğanı pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, ardından ince bulguru ilave edip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun.
- Havucu ve patatesi küp küp doğrayarak tencereye ekleyin, birkaç dakika daha karıştırın.
- Et suyunu veya sıcak suyu yavaşça ekleyin, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu ilave edip kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, yaklaşık 20-25 dakika veya sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
- Çorba piştikten sonra limon suyunu ekleyip karıştırın ve bir taşım daha kaynatın.
- İnce kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
- Sıcak servis yapın, dilerseniz üzerine bir kaşık yoğurt veya nane ile süsleyebilirsiniz.
Not: Mengen bulgur çorbası, Bolu'nun Mengen ilçesine özgü doyurucu ve lezzetli bir çorbadır. İsteğe bağlı olarak içine nohut veya yeşil mercimek de ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
|