Lokanta Usulü Domates Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 6 adet olgun domates
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 litre sıcak su veya et suyu
- 1 su bardağı krema
- 1 çay kaşığı kuru nane
- Tuz, karabiber
- İsteğe bağlı: 1 dilim ekmek içi ve rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
- Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Soğanı ince ince yemeklik doğrayın, sarımsakları ezin.
- Bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun, ardından domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Doğranmış domatesleri tencereye ekleyin, toz şekeri serpin. Domatesler yumuşayıp suyunu salana kadar orta ateşte pişirin.
- Domatesler iyice yumuşadığında, sıcak su veya et suyunu ekleyin, tuz ve karabiberi ilave edip kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve 15-20 dakika daha pişirin. Ardından ocaktan alıp blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Çorbayı tekrar tencereye alın, kremayı ekleyip karıştırarak ısıtın (kaynatmayın).
- Kuru naneyi bir tavada hafifçe kavurup kokusunu çıkarın.
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine kavrulmuş nane serperek servis yapın. İsterseniz yanında ekmek içi ve rendelenmiş kaşar peyniri ile sıcak sıcak sunun.
Püf Noktaları:
- Domatesleri kabuklarını kolay soymak için, üzerine çizik atıp sıcak suda bekletebilirsiniz.
- Krema yerine süt de kullanabilirsiniz, ancak krema daha yoğun bir lezzet verir.
- Çorbayı blendırdan geçirirken sıcakken dikkatli olun, buharı kaçması için bir havlu ile kapatabilirsiniz.
- Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha derin olacaktır.
|