Kuzu ayak paça çorbası nasıl yapılır?

Kış sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden kuzu ayak paça çorbası, hem besleyici özellikleri hem de şifalı yapısıyla öne çıkıyor. Kemiklerin uzun süre kaynatılmasıyla elde edilen bu geleneksel çorba, özellikle soğuk günlerde içimizi ısıtan bir şifa deposuna dönüşüyor. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu özel tarifin detayları...

26 Kasım 2025

Kuzu Ayak Paça Çorbası Nasıl Yapılır?


Kuzu ayak paça çorbası, özellikle kış aylarında tercih edilen, besleyici ve lezzetli bir çorbadır. Kemik suyu sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz kuzu ayak paça çorbası tarifi:

Malzemeler:


  • 4 adet kuzu ayağı (paça)
  • 2 adet kuzu paça kemikleri (isteğe bağlı, daha zengin bir tat için)
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 2 litre su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Servis için: limon, sirke, kıyılmış maydanoz

Hazırlık Aşamaları:


  • Kuzu ayaklarını iyice yıkayın ve tüylerini temizleyin. Gerekirse üzerlerindeki fazla yağları kesin.
  • Büyük bir tencereye kuzu ayaklarını ve kemikleri koyun, üzerine 2 litre su ekleyin. Kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra oluşan köpüğü bir kevgirle alın. Ardından tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte yaklaşık 3-4 saat pişirin. Kemikler yumuşayıp etler kolayca ayrılana kadar pişirmeye devam edin.
  • Bu sırada, ayrı bir tavada sıvı yağı ısıtın. Doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberi ilave edip karıştırın.
  • Hazırladığınız salçalı karışımı, pişmekte olan paça tenceresine ekleyin. Karıştırıp 30 dakika daha pişirin.
  • Çorba piştikten sonra, kuzu ayaklarını tencereden alın. Etleri kemiklerinden ayırıp küçük parçalara bölün ve tekrar tencereye ekleyin.
  • Çorbayı bir kez daha kaynatın ve ocaktan alın.

Servis Önerisi:

  • Çorbayı sıcak servis yapın. Yanında limon, sirke ve kıyılmış maydanoz ile sunabilirsiniz. Geleneksel olarak sarımsaklı sirke ile tüketilir.

Püf Noktaları:

  • Kuzu ayaklarını iyice temizlemek, çorbanın lezzetini artırır.
  • Uzun süre pişirmek, kemiklerdeki besinlerin suya geçmesini sağlar ve çorbayı daha besleyici yapar.
  • İsteğe bağlı olarak, pişirme sırasında bir miktar sirke ekleyerek kemiklerden daha fazla mineral çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Bu tarifle, evinizde nefis bir kuzu ayak paça çorbası hazırlayabilir, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;