Közlenmiş patlıcan çorbası nasıl yapılır?

Közlenmiş patlıcanın eşsiz aromasıyla hazırlanan bu nefis çorba, soğuk kış günlerini ısıtacak bir lezzet şöleni sunuyor. Geleneksel tekniklerle hazırlanan tarif, hem besleyici hem de doyurucu özelliğiyle sofralarınızı renklendirecek.

24 Kasım 2025

Közlenmiş Patlıcan Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 kase yoğurt (servis için)
  • 1 avuç doğranmış maydanoz (servis için)

Hazırlık Aşamaları:


1. Patlıcanları Közleme:

  • Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra, çatalla birkaç yerinden delin. Bu, patlıcanların patlamasını önler.
  • Izgara üzerinde veya doğrudan ocak ateşinde, her tarafı kararana kadar közleyin. Kabuklarının yanması ve içinin yumuşaması önemlidir.
  • Közlenen patlıcanları bir kaseye alıp, üzerini streç filmle kapatarak 10-15 dakika bekletin. Bu, kabuklarının kolayca soyulmasını sağlar.
  • Soğuyan patlıcanların kabuklarını soyun ve saplarını keserek atın. Patlıcanları iri parçalar halinde doğrayın.

2. Çorbanın Yapılışı:

  • Bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve doğranmış soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
  • İnce doğranmış sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
  • Domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
  • Közlenmiş ve doğranmış patlıcanları tencereye ekleyin, birkaç dakika karıştırarak pişirin.
  • Sıcak su veya et suyunu ekleyin, tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi ilave edin.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, yaklaşık 15-20 dakika patlıcanlar iyice yumuşayana kadar pişirin.

3. Püre Haline Getirme ve Servis:

  • Pişen çorbayı ocaktan alın ve bir blender ile pürüzsüz hale gelene kadar çekin. Dilerseniz el blenderı da kullanabilirsiniz.
  • Çorbayı tekrar tencereye alıp, gerekirse bir taşım daha kaynatın.
  • Servis kaselerine alın, üzerine bir kaşık yoğurt ve doğranmış maydanoz ekleyerek sıcak servis yapın.

İpuçları:

  • Patlıcanları közlerken duman çıkabilir, odağı iyi havalandırın.
  • Çorbayı daha kıvamlı yapmak isterseniz, 1 yemek kaşığı unu soğan kavurma aşamasında ekleyebilirsiniz.
  • Servis sırasında zeytinyağı ve limon suyu ile lezzetlendirebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;