Köfteli tarhana çorbası nasıl yapılır, tarifi nedir?

Geleneksel lezzetleri modern mutfaklarla buluşturan köfteli tarhana çorbası, hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek. Kıvamındaki denge ve köftelerin yumuşak dokusuyla soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olacak bu çorba, tarhananın en özel hallerinden birini sunuyor.

26 Kasım 2025

Köfteli Tarhana Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı tarhana
  • 200 gram kıyma (koyun veya dana karışık)
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 6-7 su bardağı su veya et suyu
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • Yarım demet maydanoz (doğranmış)

Köfte İçin Malzemeler:


  • 200 gram kıyma
  • 1 adet küçük soğan (rendelenmiş)
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Yapılışı:

1. Köfte Hazırlığı:

  • Köfte için tüm malzemeleri (kıyma, rendelenmiş soğan, pirinç, tuz, karabiber ve kimyon) bir kasede iyice karıştırın.
  • Küçük köfteler hazırlayarak bir kenara alın. Köftelerin çorba içinde dağılmaması için pirinçle birlikte yoğurulması önemlidir.

2. Çorba Temelini Hazırlama:

  • Bir tencerede sıvı yağ veya tereyağını eritin.
  • Rendelenmiş soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates ve biber salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.

3. Tarhanayı Ekleyip Karıştırma:

  • Tarhanayı tencereye ekleyin ve salçalı soğanla birlikte 2-3 dakika kavurun. Bu işlem tarhananın topaklanmasını önler ve lezzetini artırır.

4. Suyu Ekleyip Kaynatma:

  • Yavaş yavaş su veya et suyunu ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin.
  • Tuz, karabiber, kimyon ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi ekleyin.
  • Çorbayı kaynamaya bırakın.

5. Köfteleri Ekleyip Pişirme:

  • Çorba kaynadıktan sonra hazırladığınız köfteleri içine atın.
  • Köfteler pişene ve pirinçler yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

6. Son Dokunuşlar ve Servis:

  • Çorba piştikten sonra doğranmış maydanozu ekleyip bir taşım daha kaynatın.
  • İsteğe bağlı olarak bir kaseye limon sıkıp servis edebilirsiniz.

İpuçları:

  • Tarhanayı önceden bir bardak suyla ıslatıp ezin, böylece topaklanma riskini azaltırsınız.
  • Köfteleri daha lezzetli yapmak için içine nane veya ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz.
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;