Köfteli Terbiyeli Çorba Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kıyma (karışık veya dana)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2-3 yemek kaşığı pirinç
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı nane
- 8-10 su bardağı et suyu veya tavuk suyu (su da kullanılabilir)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet havuç (küp küp doğranmış)
- 1 adet patates (küp küp doğranmış)
Terbiye İçin:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Köfteyi hazırlamak için, kıyma, rendelenmiş soğan, pirinç, yumurta, un, tuz, karabiber ve naneyi bir kasede iyice karıştırın. Köfte harcınızdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve köfteleri hazırlayın.
- Bir tencerede sıvı yağı ısıtın, havuç ve patatesi ekleyip birkaç dakika kavurun. Ardından et suyunu veya suyu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynayan suya köfteleri tek tek ekleyin ve 15-20 dakika kadar pişirin. Köfteler ve sebzeler pişene kadar orta ateşte kaynatın.
- Terbiyeyi hazırlamak için, yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyunu bir kasede çırpın. Üzerine bir kepçe sıcak çorbadan yavaş yavaş ekleyerek terbiyeyi ısıtın (bu, yoğurdun kesilmesini önler).
- Terbiyeyi tencereye yavaşça ekleyin, sürekli karıştırarak çorbayı 5-10 dakika daha pişirin. Çorba kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin.
- Son olarak, tuzunu kontrol edip gerekirse ayarlayın. İsteğe bağlı olarak üzerine nane veya pul biber serperek sıcak servis yapın.
Not: Çorbanızın kıvamını istediğiniz gibi ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz. Terbiyeyi eklerken çorbayı çok kaynatmamaya dikkat edin, yoğurt kesilebilir.
|