Kıymalı yoğurtlu şehriye çorbası nasıl yapılır?

Lezzetli ve doyurucu bir çorba arayanlar için hem pratik hem de besleyici bir tarif. Kıymanın aroması, şehriyenin hafifliği ve yoğurtlu karışımın kıvamı bir araya gelerek soğuk kış günlerini ısıtacak bir lezzet sunuyor.

26 Kasım 2025

Kıymalı Yoğurtlu Şehriye Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 200 gram kıyma (isteğe bağlı olarak dana veya karışık)
  • 1 su bardağı şehriye (arpa şehriye tercih edilebilir)
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı veya ayçiçek yağı)
  • 1 litre su veya et suyu (daha lezzetli olması için)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı (yoğurtlu karışım için)
  • 1 yemek kaşığı un (yoğurtlu karışım için)
  • Tuz, karabiber, nane veya pul biber (isteğe bağlı baharatlar)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane (servis için)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (servis için)

Yapılışı:


1. Kıymalı Harç Hazırlığı:

  • Soğanı ince ince doğrayın. Bir tencerede sıvı yağı ısıtın, soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Kıymayı ekleyin ve suyunu çekip renk alana kadar kavurmaya devam edin.
  • Tuz, karabiber ve diğer baharatları ekleyip karıştırın. Kıymalı harcı bir kenara alın.

2. Şehriye ve Çorba Temeli:

  • Aynı tencerede (gerekirse biraz daha yağ ekleyin) şehriyeleri hafifçe kavurun, altın rengi alana kadar karıştırın.
  • Üzerine su veya et suyunu ekleyin, kaynamaya bırakın. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.

3. Yoğurtlu Karışım Hazırlığı:

  • Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu çırpın, pürüzsüz bir kıvam elde edin.
  • Yoğurtlu karışıma, çorbadan bir kepçe sıcak su ekleyip yavaşça karıştırarak ılıştırın (bu, yoğurdun kesilmesini önler).

4. Birleştirme ve Pişirme:

  • Yoğurtlu karışımı tencereye yavaşça ekleyin, sürekli karıştırarak kaynamaya bırakın.
  • Kıymalı harcı çorbaya ekleyip karıştırın, 5-10 dakika daha kısık ateşte pişirin. Gerekirse tuzunu ayarlayın.

5. Servis:

  • Bir tavada tereyağını eritin, naneyi ekleyip hafifçe kızartın.
  • Çorbayı kaselere alın, üzerine naneli tereyağ gezdirip sıcak servis yapın.

İpuçları:

  • Yoğurdun kesilmemesi için karışımı çorbaya eklerken yavaş ve sürekli karıştırın.
  • Et suyu kullanırsanız, çorba daha lezzetli olur. İsterseniz sebze ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.
  • Kıvamı koyu gelirse, biraz sıcak su ekleyip ayarlayabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;