Havuçlu Terbiyeli Çorba Tarifi
Malzemeler:
- 3-4 adet orta boy havuç
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 su bardağı tel şehriye veya arpa şehriye
- 6 su bardağı tavuk suyu veya et suyu (su da kullanabilirsiniz)
- Tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı nane (isteğe bağlı)
Terbiye İçin:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Havucu rendeleyin veya küp küp doğrayın. Soğanı ince ince yemeklik doğrayın.
- Tencereye tereyağını alıp eritin, soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havucu ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Şehriyeyi ilave edip hafif renk alana kadar kavurmaya devam edin.
- Tavuk suyunu veya suyu ekleyin, tuz ve karabiberi ilave edip kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra altını kısıp, havuçlar yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Terbiye Hazırlama:
- Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyunu çırpın, pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Terbiyeye, çorbadan bir kepçe sıcak suyu yavaş yavaş ekleyerek ılıştırın (bu, terbiyenin kesilmesini önler).
- Ilıyan terbiyeyi tencereye yavaşça ekleyip sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirin.
- Çorba kıvam alınca altını kapatın, isterseniz nane serperek servis yapın.
Not: Terbiyeli çorbaları kaynatmamaya dikkat edin, aksi halde kesilebilir. Sıcak servis yapın, afiyet olsun! |