Hatay Usulü Acılı Çorba Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası (acılı veya tatlı tercihe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber (acı seviyesine göre ayarlanabilir)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 8-10 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Taze nane veya maydanoz (servis için)
- Limon dilimleri (servis için)
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın.
- Küp doğranmış soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- İnce kıyılmış sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar birkaç dakika daha kavurun.
- Domates ve biber salçalarını ekleyip 1-2 dakika kavurun, salçanın rengi koyulaşana kadar karıştırın.
- Yıkanmış kırmızı mercimekleri tencereye ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun.
- Kimyon, pul biber, karabiber ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Sıcak su veya et suyunu yavaşça ekleyin, kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısın, tencerenin kapağını kapatıp mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin (isteğe bağlı, pütürlü de bırakılabilir).
- Kıvamı koyu gelirse sıcak su ekleyip bir taşım daha kaynatın.
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın, üzerine taze nane veya maydanoz serpin.
- Yanında limon dilimleri ile sunun, isteğe göre limon sıkılarak tüketilebilir.
- Ekmek veya lavaş ile servis edebilirsiniz.
Not:
- Acı seviyesini pul biber miktarını artırarak veya azaltarak ayarlayabilirsiniz.
- Et suyu kullanırsanız daha lezzetli olacaktır.
- Çorbanın kıvamını tercihinize göre ayarlamak için su miktarını değiştirebilirsiniz.
|