Ezogelin Çorba (4 Kişilik) Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 litre sıcak su veya et suyu
- 1 adet limon (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimek ve pirinci yıkayıp süzün, bir kenara alın.
- Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin veya rendeleyin.
- Bir tencereye sıvı yağı alıp ısıtın, soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
- Domates ve biber salçalarını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Yıkanmış mercimek ve pirinci tencereye ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
- Sıcak su veya et suyunu yavaşça ekleyin, tuz, karabiber, pul biber ve kuru naneyi ilave edin.
- Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısıp, mercimek ve pirinç yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra dilerseniz blender ile pürüzsüz hale getirebilirsiniz.
- Servis yaparken üzerine limon sıkıp sıcak olarak ikram edin.
İpuçları:
- Daha lezzetli olması için et suyu kullanabilirsiniz.
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Naneyi son dakikada ekleyerek daha yoğun bir aroma elde edebilirsiniz.
|