Evde beyran çorbası nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısın?

Gaziantep'in geleneksel lezzetlerinden beyran çorbası, kuzu eti ve pirincin bol sarımsaklı birleşimiyle soğuk kış günlerini ısıtan bir şölen sunuyor. Bu tarif, evde kolayca hazırlayabileceğiniz ölçüler ve adım adım yönlendirmelerle bu eşsiz çorbayı mutfağınıza taşıyor.

25 Kasım 2025

Evde Beyran Çorbası Tarifi


Beyran Çorbası Nedir?


Beyran, Gaziantep yöresine ait, kuzu eti ve pirinçle hazırlanan, bol sarımsaklı ve baharatlı, geleneksel bir Türk çorbasıdır. Özellikle kış aylarında tüketilen, besleyici ve lezzetli bir yemektir.

Malzemeler (4 Kişilik):


  • 500 gram kuzu kuşbaşı (kemikli veya but eti tercih edilebilir)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 8-10 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • 8-10 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • Servis için: limon, kuru nane veya pul biber

Hazırlık Aşamaları:

  • Pirinci yıkayıp, 15-20 dakika ılık suda bekletin.
  • Kuzu etini orta ateşte, kendi suyuyla birlikte haşlayın. Et yumuşayana kadar yaklaşık 1-1,5 saat pişirin.
  • Haşlanan etin kemiklerini ayıklayın ve etleri küçük parçalara ayırın.
  • Suyunu süzerek bir kenara alın, et suyunu çorba için kullanacaksınız.

Çorbanın Yapılışı:

  • Bir tencerede tereyağını eritin, salçayı ekleyip kavurun.
  • Haşlanmış etleri tencereye ekleyip, birkaç dakika daha kavurun.
  • Süzülmüş pirinçleri ekleyip, 2-3 dakika karıştırın.
  • Et suyunu veya sıcak suyu tencereye ekleyin, kaynamaya bırakın.
  • Kaynayan çorbaya tuz ve baharatları ekleyin, kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.
  • Çorba pişerken, sarımsakları ezin veya rendeleyip, bir kaseye alın. Üzerine birkaç kaşık sıcak çorba suyu ekleyip karıştırarak sarımsaklı sos hazırlayın.
  • Çorba piştikten sonra, sarımsaklı sosu tencereye ekleyip, 5 dakika daha kaynatın.

Servis Önerisi:

  • Beyran çorbasını sıcak servis yapın.
  • Üzerine limon sıkıp, kuru nane veya pul biber serperek sunabilirsiniz.
  • Yanında turşu veya lavaş ekmekle servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Etin iyice haşlanması, çorbanın lezzetini artırır.
  • Sarımsak miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Çorbanın kıvamını, su miktarını ayarlayarak kontrol edebilirsiniz.
  • Geleneksel lezzet için et suyu kullanmanız önerilir.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;