Etli yoğurtlu şehriye çorbası nasıl yapılır?

Kuzu etinin yoğurtla buluştuğu, şehriyenin lezzet kattığı nefis bir çorba tarifi. Etli yoğurtlu şehriye çorbası, hem besleyici hem de doyurucu özelliğiyle özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak. Adım adım hazırlanışı ve püf noktalarıyla bu geleneksel lezzet sofralarınızı şenlendirecek.

25 Kasım 2025

Etli Yoğurtlu Şehriye Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 200 gram kuşbaşı kuzu eti (veya dana eti)
  • 1 su bardağı şehriye (arpa şehriye veya tel şehriye)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
  • 1 litre sıcak su veya et suyu
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz, karabiber, nane (isteğe bağlı)
  • 1 diş sarımsak (yoğurtlu sos için)

Yapılışı:


1. Etin Hazırlanması:

  • Kuşbaşı etleri bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Haşlama suyunu süzmeyin, çorba için kullanacaksınız.

2. Soğan ve Şehriye Kavurma:

  • Başka bir tencerede tereyağını eritin. İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Şehriyeleri ekleyip hafif renk alana kadar 2-3 dakika kavurun.

3. Çorbanın Pişirilmesi:

  • Haşlanmış etleri ve haşlama suyunu (veya sıcak su/et suyu) şehriyeli karışıma ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip kaynamaya bırakın.
  • Şehriyeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.

4. Yoğurtlu Sosun Hazırlanması:

  • Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı, un ve rendelenmiş sarımsağı iyice çırpın. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
  • Yoğurtlu karışıma, çorbadan birkaç kaşık sıcak su ekleyerek ılıştırın (bu, yoğurdun kesilmesini önler).

5. Yoğurtlu Sosun Eklenmesi:

  • Çorba kaynarken, yoğurtlu karışımı yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak tencereye ekleyin.
  • Kısık ateşte 5-10 dakika daha pişirin, kaynatmamaya dikkat edin (yoğurt kesilebilir).

6. Servis:

  • Çorbayı ocaktan alın, üzerine nane serperek sıcak servis yapın. İsteğe bağlı olarak sumak veya pul biberle süsleyebilirsiniz.

İpuçları:

  • Etin haşlama suyunu kullanmak çorbaya daha lezzetli bir tat verir.
  • Yoğurtlu sosu eklerken çorbayı kaynatmamak önemlidir, aksi halde yoğurt kesilebilir.
  • Daha kıvamlı bir çorba için un miktarını artırabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;