Etli arpa şehriye çorbası nasıl yapılır, tarifleri neler?

Lezzetli ve besleyici bir çorba arayanlar için etli arpa şehriye çorbası mükemmel bir tercih. Kış sofralarını ısıtacak bu nefis çorbanın pratik hazırlanışı ve püf noktalarıyla tam bir şifa deposu.

25 Kasım 2025

Etli Arpa Şehriye Çorbası Tarifi


Etli arpa şehriye çorbası, hem besleyici hem de lezzetli bir çorba seçeneğidir. Özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak bu çorbanın yapımı oldukça basittir. İşte detaylı tarifi:

Malzemeler:


  • 250 gram kuşbaşı et (dana veya kuzu)
  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
  • 1,5 litre su veya et suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)

Yapılışı:


  • İlk olarak, kuşbaşı etleri bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek haşlamaya bırakın. Etler yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
  • Bu sırada, soğanı ince ince doğrayın. Havuç ve patatesi küp küp doğrayarak hazırlayın.
  • Başka bir tencerede sıvı yağı ısıtın. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Haşlanmış etleri süzerek kavrulan soğanın üzerine ekleyin. Birkaç dakika daha kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun (salça kullanmıyorsanız bu adımı atlayın).
  • Doğranmış havuç ve patatesleri tencereye ekleyin, karıştırın.
  • Arpa şehriyeleri ekleyip 2-3 dakika daha kavurun, böylece şehriyeler hafifçe kızaracaktır.
  • Üzerine 1,5 litre su veya et suyunu ekleyin. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı nane ekleyin.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın ve yaklaşık 20-25 dakika, sebzeler ve şehriyeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Çorba piştikten sonra, bir süre dinlendirip sıcak servis yapın. İsterseniz üzerine limon sıkarak tüketebilirsiniz.

İpuçları ve Çeşitlendirme Önerileri:

  • Etli arpa şehriye çorbasını daha besleyici yapmak için içine bir avuç yeşil mercimek ekleyebilirsiniz. Mercimeği etle birlikte haşlayarak kullanın.
  • Vejetaryen bir seçenek için et yerine 1 bardak haşlanmış nohut kullanabilirsiniz.
  • Çorbayı kıvamlı hale getirmek için pişirme sonunda 1 yemek kaşığı un veya 2 yemek kaşığı yoğurtla çırpıp ekleyebilirsiniz, ancak yoğurt eklerken çorbanın sıcaklığını kontrol edin, aksi halde kesilebilir.
  • Lezzetini artırmak için pişirme sonunda bir tutam maydanoz veya dereotu serpebilirsiniz.

Bu tarifle, yaklaşık 4-6 kişilik bir çorba hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;