Et suyuyla terbiyeli çorba nasıl hazırlanır?
Kemikli etin uzun süre kaynamasıyla elde edilen lezzetli suyu, yoğurt ve limonla hazırlanan terbiyeyle buluşuyor. Doğranmış sebzeler ve şehriyenin eşlik ettiği bu besleyici çorba, soğuk kış günleri için ideal bir seçim sunuyor.
Et Suyuyla Terbiyeli Çorba Tarifi
Malzemeler:
- 500 gr kemikli et (dana veya kuzu)
- 1 adet soğan
- 2 adet havuç
- 2 adet patates
- 1 çay bardağı tel şehriye veya arpa şehriye
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 limonun suyu
- Tuz, karabiber, nane
- 8-10 bardak su
Hazırlanışı:
1. Et Suyunun Hazırlanması:
- Kemikli eti derin bir tencereye alın
- Üzerine 8-10 bardak su ekleyin
- Kaynamaya başlayınca oluşan köpüğü bir kaşıkla alın
- Kısık ateşte 1.5-2 saat pişirin
- Etler piştikten sonra tencereden çıkarıp didikleyin
2. Sebzelerin Eklenmesi:
- Soğanı küp küp doğrayın
- Havuç ve patatesleri küp şeklinde kesin
- Et suyuna önce soğanı, 10 dakika sonra havuç ve patatesleri ekleyin
- Sebzeler yumuşayana kadar pişirin
3. Terbiye Hazırlığı:
- Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu çırpın
- Üzerine yavaş yavaş birkaç kepçe sıcak çorbadan ekleyerek ılıştırın
- Limon suyunu ekleyip karıştırın
4. Birleştirme:
- Terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya ekleyin, sürekli karıştırın
- Didiklenmiş etleri ve şehriyeyi ekleyin
- 5-10 dakika daha pişirin
- Tuz ve karabiberle tatlandırın
5. Servis:
- Çorbayı kaselere alın
- Üzerine nane serperek sıcak servis yapın
Püf Noktaları:
- Et suyunu uzun süre kısık ateşte pişirin
- Terbiyeyi çorbaya eklerken aniden dökmeyin
- Çorbayı terbiyeyi ekledikten sonra kaynatmayın
- İsteğe bağlı olarak sarımsak da ekleyebilirsiniz
|