Eski usül mercimek çorbası tarifi nasıl yapılır?
Nefis bir kıvam ve lezzetle hazırlanan geleneksel mercimek çorbası, soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Tereyağlı sosunun aroması ve sebzelerin doğal tatlarıyla birleşen bu tarif, hem besleyici hem de oldukça doyurucu bir seçenek sunuyor.
Eski Usül Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
- 6 su bardağı su
- 1 adet tavuk bulyon (isteğe bağlı)
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
- Mercimekleri yıkayıp süzün, soğanı ince doğrayın, havuç ve patatesi küp küp doğrayın
- Tencerede zeytinyağını ısıtıp soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Unu ekleyip 1-2 dakika kavurmaya devam edin
- Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
- Mercimekleri ilave edip karıştırın
- Üzerine suyu ekleyin, tavuk bulyonu ve tuzu ilave edin
- Kaynamaya başlayınca altını kısıp mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar (yaklaşık 30-35 dakika) pişirin
- Pişen çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, ezilmiş sarımsak, kırmızı biber ve naneyi ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun
- Hazırladığınız bu sosu çorbanın üzerine gezdirin
Püf Noktaları:
- Mercimekleri önceden yıkayıp bekletmeyin, hemen pişirin
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını ayarlayabilirsiniz
- Naneli sosu çorba servis edilirken üzerine ekleyin
- İsterseniz çorbaya bir kaşık limon suyu sıkabilirsiniz
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın
- Yanında taze ekmek veya lavaş ile servis edebilirsiniz
- Üzerine bir dilim limon ve bir kaşık yoğurt ekleyebilirsiniz
|