Düdüklü tencerede kemikli mercimek çorbası nasıl yapılır?

Kemikli etin derin lezzetiyle kırmızı mercimeğin besleyici dokusunu buluşturan bu çorba, düdüklü tencerenin pratikliğiyle kısa sürede sofraları süslüyor. İncik kemiğinin verdiği zengin aroma, sebzelerle harmanlanarak hem doyurucu hem de sağlıklı bir öğüne dönüşüyor.

25 Kasım 2025

Düdüklü Tencerede Kemikli Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 500 gram kemikli kuzu veya dana eti (tercihen incik kemiği)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1,5 litre sıcak su
  • 1 yemek kaşığı un (tercihe bağlı, kıvam için)

Üzeri İçin:


  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Hazırlık Aşamaları:

1. Malzemelerin Hazırlanması:

  • Mercimeği yıkayıp süzün.
  • Soğanı küp küp doğrayın.
  • Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
  • Kemikli eti yıkayıp süzün.

2. Düdüklü Tencerede Pişirme:

  • Düdüklü tencereye zeytinyağını alıp ısıtın.
  • Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Kemikli eti ekleyip her yönünde renk alana kadar kavurun.
  • Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Mercimeği, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırın.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
  • Düdük ötmeye başladıktan sonra orta ateşte 20 dakika pişirin.

3. Son İşlemler:

  • Pişme süresi dolunca tencerenin basıncını doğal olarak salmasını bekleyin.
  • Kapağı açtıktan sonra kemikleri çıkarıp etlerini ayıklayın.
  • Eti tekrar tencereye ekleyip blender ile pürüzsüz hale getirin (isteğe bağlı).
  • Kıvamı koyu gelirse sıcak su ekleyip bir taşım kaynatın.

4. Sos Hazırlama ve Servis:

  • Tereyağını küçük bir tavada eritin.
  • Kırmızı toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun.
  • Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine bu sosu gezdirin.
  • Sıcak olarak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Kemikli et kullanmak çorbaya daha lezzetli bir tat verir.
  • Pişme süresi düdüklü tencere markasına göre değişebilir.
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için un yerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı unu kavurup çorbaya ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;