Domatesli Havuçlu Şehriye Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan (küp doğranmış)
- 2 adet orta boy havuç (küp doğranmış)
- 2 adet domates (küp doğranmış veya rendelenmiş)
- 1 su bardağı şehriye
- 6 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- İsteğe bağlı: 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın.
- Soğanı ekleyip yumuşayana kadar, yaklaşık 3-4 dakika soteleyin.
- Havucu ekleyip 2-3 dakika daha sotelemeye devam edin.
- Domatesleri ekleyin ve domatesler suyunu salıp biraz çekene kadar, yaklaşık 5 dakika pişirin.
- Şehriyeleri ekleyip 1-2 dakika kavurun, şehriyeler hafif renk değiştirmeli.
- Sıcak su veya tavuk suyunu ekleyin, tuz, karabiber, nane ve isteğe bağlı kırmızı pul biberi ilave edin.
- Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın, tencerenin kapağını kapatın ve şehriyeler yumuşayana kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin.
- Çorba kıvam alınca ocaktan alın ve birkaç dakika dinlendirin.
- Sıcak servis yapın, isteğe bağlı olarak üzerine taze maydanoz veya limon suyu ekleyebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Domatesleri rendeleyerek kullanırsanız çorbanın kıvamı daha pürüzsüz olur.
- Şehriyeleri kavururken fazla yakmamaya dikkat edin, aksi halde acı bir tat oluşabilir.
- Çorbanın suyunu az gelirse, pişirme sırasında sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Çorbayı daha besleyici yapmak için içine 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz.
|