Bulgaristan Usulü Tavuk Çorbası (Topreta Çorbası) Tarifi
Çorbanın Hikayesi
Bulgar mutfağının en sevilen çorbalarından biri olan Topreta Çorbası, özellikle kış aylarında iç ısıtan, besleyici ve lezzetli bir yemektir. Tavuk suyu temelinde hazırlanan bu çorba, Bulgaristan'da geleneksel olarak ev yapımı eriştelerle ve bol sarımsaklı yoğurt sosuyla servis edilir.
Malzemeler (4-6 Kişilik)
- 1 bütün tavuk (yaklaşık 1.5 kg)
- 2 adet soğan
- 3 adet havuç
- 2 adet kereviz sapı
- 1 adet pırasa (sadece beyaz kısmı)
- 3-4 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı ev yapımı erişte veya tel şehriye
- 1 kase yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 demet taze dereotu
- Tuz, karabiber
Hazırlık Aşamaları
- Tavuku büyük bir tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin
- 1 adet soğanı dörde bölerek tencereye ekleyin
- Kaynamaya başlayınca oluşan köpüğü bir kevgirle alın
- Kısık ateşte tavuk yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 45 dakika) pişirin
Çorbanın Yapılışı
- Pişen tavuğu tencereden alıp soğumaya bırakın
- Tavuk suyunu süzün ve temiz bir tencereye alın
- Diğer soğanı ince ince doğrayın, havuçları küp küp kesin
- Tereyağını bir tavada eritip soğanı pembeleşinceye kadar kavurun
- Kavrulmuş soğanı, doğranmış havuç, kereviz ve pırasayı tavuk suyuna ekleyin
- Sebzeler yumuşayıncaya kadar 15-20 dakika pişirin
- Erişte veya tel şehriyeyi ekleyip 8-10 dakika daha pişirin
Sosun Hazırlanışı
- Yoğurt, yumurta sarısı ve ezilmiş sarımsakları bir kasede çırpın
- Bu karışıma yavaş yavaş bir kepçe sıcak çorbadan ekleyerek ısıtın (bu şekilde yoğurt kesilmez)
- Hazırladığınız sosu tencereye ekleyip karıştırın
- Didiklenmiş tavuk etlerini çorbaya ekleyin
- Tuz ve karabiberle tatlandırın
Servis Önerisi
- Çorbayı servis kaselerine alın
- Üzerine bolca ince kıyılmış taze dereotu serpin
- Sıcak olarak servis yapın
- Yanında taze ekmek veya Bulgar usulü pogaca ile servis edebilirsiniz
Püf Noktaları
- Tavuk suyunun lezzetli olması için kaynama esnasında oluşan köpüğü mutlaka alın
- Yoğurtlu sosu eklerken çorbanın çok kaynar olmamasına dikkat edin
- Erişteleri çok fazla pişirmemeye özen gösterin
- Dereotunu servis esnasında eklemek daha taze bir aroma sağlar
Afiyet Olsun!
Bu geleneksel Bulgar çorbası, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, aynı zamanda besleyici ve doyurucu bir öğün olacaktır. Tarifi sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın!
|