Buğdaydan yapılan çorba nasıl hazırlanır?

Kış sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden buğday çorbası, aşurelik buğdayla hazırlandığında hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek sunuyor. Soğuk günlerde içinizi ısıtacak bu geleneksel tarif, basit malzemelerle evde kolayca yapılabiliyor.

25 Kasım 2025

Buğday Çorbası (Aşurelik Buğday ile) Nasıl Hazırlanır?


Buğday çorbası, özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak, besleyici ve doyurucu bir lezzettir. Aşurelik buğday kullanarak evde kolayca hazırlayabilirsiniz. İşte adım adım tarif:

Malzemeler:


  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 1 adet havuç (küp doğranmış)
  • 1 adet patates (küp doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
  • 1,5 litre su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (isteğe bağlı, renk ve lezzet için)
  • Maydanoz veya nane (servis için)

Hazırlık Aşamaları:


  • Buğdayı yıkayın ve bir gece önceden ıslatın. Eğer vaktiniz yoksa, en az 2-3 saat suda bekletin.
  • Islatılmış buğdayı süzün ve bir kenara alın.

Pişirme Süreci:

  • Bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçası kullanacaksanız, soğanlara ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Havuç ve patatesi ekleyin, birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.
  • Süzülmüş buğdayı tencereye ekleyin ve 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
  • Üzerine su veya et suyunu ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biberi ilave edin.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın, kapağını kapatın ve buğdaylar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 45-60 dakika pişirin. Buğdayın cinsine göre pişme süresi değişebilir, ara sıra kontrol edin.
  • Çorba kıvam alıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.

Servis Önerisi:

  • Çorbayı sıcak servis yapın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz veya nane serperek sunabilirsiniz. Yanında limon dilimleri ile servis edebilirsiniz.

İpuçları:

  • Buğdayı daha hızlı pişirmek için düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Bu durumda pişme süresi 15-20 dakikaya iner.
  • Çorbayı kıvamlı hale getirmek için bir kısmını blender'dan geçirebilirsiniz.
  • İsteğe bağlı olarak nohut veya kıyma ekleyerek farklı lezzetler deneyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;