Beyaz toz tarhana çorbası nasıl yapılır, tarif nedir?

Geleneksel lezzetlerden beyaz toz tarhana çorbasının evde nasıl kolayca hazırlanacağını öğrenmek isteyenler için pratik bir rehber. Malzemelerden pişirme tekniklerine, çorbanın püf noktalarına kadar tüm detaylar bu tarifte bir araya getirildi.

25 Kasım 2025

Beyaz Toz Tarhana Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı beyaz toz tarhana
  • 6 su bardağı su (veya et suyu)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
  • 1 kuru soğan (rendelenmiş veya ince doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (acı veya tatlı)
  • 1 çay kaşığı nane
  • Tuz (damak tadınıza göre)
  • Limon suyu (servis için)
  • Kırmızı pul biber (servis için)

Hazırlık Süresi: 10 dakika


Pişirme Süresi: 20 dakika

Toplam Süre: 30 dakika

Yapılışı:

  • Beyaz toz tarhanayı bir kaseye alın ve üzerine 1 su bardağı soğuk su ekleyerek topaklanma olmaması için çırpın. Bu işlem, çorbanın pürüzsüz olmasını sağlar.
  • Bir tencereye zeytinyağını ve tereyağını (kullanacaksanız) ekleyin ve orta ateşte ısıtın. Soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3-4 dakika kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun, ardından kırmızı toz biberi ilave edip karıştırın. Biberin yanmamasına dikkat edin.
  • Hazırladığınız tarhana karışımını tencereye ekleyin ve kalan 5 su bardağı suyu (veya et suyunu) yavaş yavaş ilave ederek sürekli karıştırın. Bu aşamada topaklanmayı önlemek için karıştırmaya devam edin.
  • Tencereyi kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısın ve naneyi ekleyin. Kapağını kapatıp, çorbayı 15-20 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Ara sıra karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
  • Çorba piştikten sonra tuzunu kontrol edin ve gerekirse ayarlayın. Kıvamı koyulaştıysa, sıcak su ekleyerek inceltebilirsiniz.
  • Servis yaparken, kaselere aldığınız çorbanın üzerine birkaç damla limon suyu ve kırmızı pul biber serperek sıcak servis yapın. Yanında turşu veya ekmekle tüketebilirsiniz.

İpuçları:

  • Tarhanayı suyla karıştırırken topaklanmayı önlemek için bir çırpma teli kullanabilirsiniz.
  • Et suyu kullanmak çorbaya daha lezzetli bir tat katacaktır.
  • Çorbanın kıvamını kişisel tercihinize göre ayarlayabilirsiniz; daha koyu veya sıvı olmasını isterseniz su miktarını değiştirin.
  • Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bu çorbayı, düzenli olarak tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;